top of page

New York (1) - totul despre cazare și transport

  • Poza scriitorului: Silvia Zamfirescu
    Silvia Zamfirescu
  • 22 oct. 2023
  • 4 min de citit

Astă vară am fost la New York. Bineînțeles că m-am documentat înainte, am urmărit vloguri pe YouTube ore în șir, am citit zeci de articole online, însă nimic nu te pregătește cu adevărat pentru această experiență. Dacă vrei să pui NYC pe lista ta de călătorii, trebuie să ai setate niște așteptări realiste. Este special pentru imaginea pe care ți-o oferă zgârie-norii, pentru vibe-ul din Central Park, spectacolul de culoare și lumini din Times Square, Statuia Libertății, artificiile spectaculoase din 4 iulie, showurile de pe Broadway, taxiurile Tesla, frumusețea clădirilor. New York înseamnă însă și oameni fără adăpost, mirosuri de toate felurile, tuktuk-uri, aglomerație, prețuri foarte mari, cozi, cerșători care îți deschid ușa la supermarket, găști care stau la colțul străzii.

Este un oraș unic, diferit de tot ce am întâlnit până acum.

În speranța că îți vor folosi și ție, las mai jos câteva detalii despre cazare și transport.


#1: Biletele de avion ✈️

Costurile pentru două bilete dus-întors la Economy class pleacă de la 1200$ pentru două persoane. Eu le-am cumpărat direct de pe site-ul oficial al companiei Lufthansa, înainte cu șase luni de vacanța propriu-zisă. Am avut două bagaje de cală și două de cabină, suficiente pentru mormanul de haine pe care l-am cărat după mine + celelalte lucruri pe care le-am luat de acolo 🫣. Dacă vei avea escală pe München, te sfătuiesc să mănânci consistent la București (în zona de foodcourt nu aveau prea multe opțiuni: sandivșuri overpriced și brezel).

#2: Cum am ales hotelul 🌃

Înainte cu 6-7 luni de plecare am început să caut activ hoteluri în Manhattan, cu acces la cele mai importante puncte pe care voiam sa le vizitez.

SpringHill Suites by Marriott este situat pe singura stradă cu florării din New York, 28th street, în cartierul Chelsea, Mid-Town Manhattan. Pe Booking are nota 8,2 din cauza micului dejun 🤦‍♀️ (spațiul este destul de mic, capacitatea de cazare este mare - hotelul are 44 de etaje și de cele mai multe ori se stă la coadă). Am mâncat doar în prima dimineață acolo, apoi am descoperit patiseriile din zonă 😋: Le Pain Cotidien și Paris Baquette de pe 6th Avenue sunt top dacă ești fan foietaje, creme patisserie și ciocolată.


O noapte de cazare a costat 220$ și a meritat toți banii. Camera era super curată, mobilierul nou-nouț și view-ul de la etajul 26 pur și simplu... breathtaking (cum ar spune americanii). Ca un bonus, din pat puteam vedea World Trade Center și Statuia Libertății, o imagine pe care o am și acum în minte.


#3: JFK - Manhattan

Trebuia să fie simplu și probabil am fi ajuns la hotel în 60 de minute, însă un moment de neatenție la Jamaica Station m-a costat o oră și jumătate întârziere. Drumul din JFK Airport până în Manhattan e în principiu super ușor: din terminalul aeroportului există un shuttle gratuit până la stația de AirTrain cu care mergi două stații, urmat de metrou din Jamaica- până la Pennsylvania Station. Trebuie doar să citești cu atenție informațiile din dreapta (poza 2) și să ignori rândurile colorate care pe mine, după 12h de zbor, m-au indus în eroare (și așa m-am trezit într-un tren care mergea spre Long Island 😹).


#4: Transport prin/din Manhattan

Metrou

Am circulat cu metroul prin Manhattan și recunosc că inițial mi s-a părut complicat. Mult mai complicat ca la Istanbul sau Londra. Prețul unei călătorii costă acum $2.90 și merge să plătești cu telefonul, ceasul sau orice card de debit/credit contactless (cu Revolut am reușit doar în primele două zile, apoi au început să blocheze plățile - nu am aflat motivul, deși am contactat în repetate rânduri echipa de suport; ING a mers perfect în schimb, fără nicio problemă).

Ca să nu greșești direcția, trebuie să ai în vedere faptul că străzile în Manhattan se abreviază cu "St" și sunt dispuse de la Est la Vest, în timp ce bulevardele ("Ave") sunt întotdeauna dispuse perpendicular pe străzi, de la Nord la Sud. Numerele străzilor cresc de la Sud spre Nord, așadar dinspre Financial District spre Central Park, iar numerele bulevardelor cresc de la Est la Vest. Pe lângă toți acești indicatori, ar mai fi zonele în care este împărțit Manhattan: Uptown, Midtown și Downtown. Uptown (tot ce este mai sus de strada 59) se întinde din Central Park spre Bronx și Queens, Midtown înseamnă tot ce este între străzile 59 și 14 (cea mai faimoasă dintre zone deoarece cuprinde majoritatea zgârie-norilor, Times Square, Bryant Park, Broadway, etc.), iar Downtown cuprinde toate străzile mai jos de numărul 14.

Tren

Dacă vrei să ajungi cu metroul spre New Jerseay trebuie să ai cash sau un card de credit, automatele sunt mai vechi și funcționează cu dificultate. A treia variantă este să oprești un new yorkez și să îl rogi să te "bage", iar tu să îi dai cash (been there, done that 🤭). Prețul unei călătorii este de $3.

După două săptămâni în NYC, am luat trenul din gara Moynihan spre Philadelphia. Am cumpărat biletele cu două luni în avans, direct de pe site-ul AMTRAK ($38/2 bilete) iar călătoria a durat o oră și 25 de min.

Lyft/Taxi

În NY există Lyft, o companie de rideshare similară Bolt/Uber. Mi s-a părut simplu să folosesc aplicația, am încercat-o în Manhattan pentru distanțe scurte sau din New Jerseay spre aerodromul de unde am luat elicopterul. Șoferii au fost super prietenoși și sociabili, iar mașinile lor erau din clasa Black Cab în România. Plata se face online, direct din aplicație. Pentru o cursă de 10 minute prin Manhattan am plătit $16-17 în timpul nopții, incluzând taxele de oraș, trafic și bacșișul pentru șofer.





Comments


bottom of page